Pinokio

Svi znaju priču o lutku koji je želeo da postane pravi dečak... ali Vinšlusov Pinokio je nešto drugo, na momente brutalan, na momente dirljiv strip koji koristi poznati predložak da bi ispripovedao nešto novo, a opet potpuno u duhu originala.

 

 

Često kada želimo da istaknemo vrhunski kvalitet nekog strip ostvarenja, koristimo opise, poput: drugačiji, narativno briljantan, crtački moćan, originalan… Pinokio nudi sve to i ostavlja bez reči. Strip koji na fantastičan način kazuje zašto je i stvorena izreka da slika vredi više od hiljadu reči. Ovde se ne radi naravno o jednoj slici, već o stotinama vinjeta  bez očekivanog teksta. Teksta koji je više nego nepotreban, jer nas sami crteži, kroz snažan izražaj autora  vode kroz priču koja povezuje više različitih, isprepletanih sudbina.

Poput male skitnice Šarloa, jedinog autentičnog filmskog (super)heroja, koga je tumačio vanvremenski Čarli Čaplin koji je bez izgovorene reči znao da kaže sve, i ovaj mali i nezgrapni stripski junak nas od samog početka pa do trenutka kada sklopimo korice vodi kroz ovaj surovi svet, budeći u nama osećaje gorčine, ali i ispunjenosti i zadovoljstva. Njegova golgota u potrazi za ljubavi u nama i oko nas je skoro nedostižana, ali odustajanje nikada nije opcija, čak ni kada mrak sve natkrije svojim sumornim krilima. Poput Čarlijevog Šarloa, i Vinšlusov Pinokio hrabro korača dalje, ali dokle... procenićete kada pročitate strip.

 

Ovde možete preuzeti pdf fajl za pregled izdanja.

Adresa:

Beograd, Lomina 5
TC Zeleni venac (ugao Kameničke i Lomine).
Lokal br. (suteren)

Telefoni:

011/2622867
064/6465755
064/6465759