Julija 13

U Siranu Julija Kendal ima posla sa ubicom koji preko internet četova mami mlade devojke na sastanke i potom ih ubija. Nije čudno da je i internet poslužio kao sredstvo za zločine, mada je u vreme kad je ova epizoda izašla u Italiji, 1999. godine, to još uvek više bila urbana legenda nego stvarnost.

U pravom životu kao prvog sajber-serijskog ubicu mediji su okarakterisali izvesnog Džona Edvarda Robinsona iz Misurija. Za razliku od ubica koje uobičajeno srećemo po fikciji, Robinson nije bio uzorni građanin koji je prikrivao svoju mračnu stranu: praktično od malih nogu je pomoću slatkorečivosti uspevao da prevari ljude. Kad je odrastao, prevare su se uvećale – zaposlio se u dečjoj bolnici na osnovu lažne diplome; kad je odatle izbačen, našao je posao kao rendgen tehničar i proneverio veliki deo novca ordinacije u kojoj je radio; zatim je osnovao nekoliko firmi i nastavio da vara ljude. To nije prošlo nezapaženo, tako da je Robinson više puta osuđivan, ali samo na uslovne kazne.

Pa ipak, prevara je jedno, a ubistvo nešto sasvim drugo. Robinson je prešao liniju kad je početkom osamdesetih godina prošlog veka namamio mladu Polu Godfri da dođe da radi u jednoj njegovoj lažnoj firmi. Godfrijeva je nestala bez traga nakon što je prijatelje i porodicu obavestila da kreće na duži put, što je u početku i bilo potvrđeno pismima koja je navodno slala: bila su kucana na mašini, ali su imala njen potpis. U Robinsona, tada već oca troje dece, nije se sumnjalo. Slično se desilo nekoliko godina kasnije: Liza Stasi, samohrana majka, došla je sa svojom bebom da radi za Robinsona. Takođe je obavestila svoje najbliže da kreće na put, takođe su stizala kucana pisma s njenim potpisom i takođe je nestala. A tačno u to vreme Robinson je došao kod rođenog brata i za nezanemarljivu sumu novca omogućio mu da usvoji jednu bebu. Petnaest godina kasnije analiza DNK potvrdiće da je reč o Tifani Stasi, Lizinoj ćerki.

Početkom devedesetih, dok je nekoliko godina bio u zatvoru zbog još jedne „obične“ prevare, Džon Robinson otkriva internet. Ubrzo pronalazi i sado-mazohističku zajednicu i forume i postaje njihov cenjeni član pod nadimkom „Slejvmaster“. Istovremeno ubeđuje zatvorsku bibliotekarku Beverli Boner da se razvede od muža i pređe da živi s njim. Bonerova nestaje, a njen ček od alimentacije svakog meseca podiže – Robinson. Spajanje „lepog i korisnog“ ovaj serijski ubica izveo je i sa Šilom Fejt i njenom ćerkom Debi, koja je usled teške bolesti dobijala pomoć od socijalnog. Njima dvema se gubi trag, a novac na osnovu ovlašćenja podiže on. „Slejvmaster“ Robinson ubio je ukupno osam žena, tri pre nego što je otkrio internet i pet nakon toga. Modus operandi je uvek bio isti ili sličan – mamio ih je u svoj grad, obaveštavale su porodicu da idu na put, stizala su neuverljiva kucana pisma i, kasnije, mejlovi. Došlo mu je glave to što je krajem devedesetih internet postao mnogo manje anoniman nego ranije: on-lajn prijatelji njegove poslednje žrtve, Suzet Trauten, uspeli su da mu uđu u trag, a policija ga je već odavno imala na oku jer mu se ime pominjalo u previše slučajeva nestalih osoba. Nakon što je 2000. uhapšen, otkriveno je da je leševe svojih žrtava držao u kanisterima za hemikalije, što blizu sopstvenog doma, što u iznajmljenom garažnom prostoru. Osuđen je na dve smrtne kazne i nekoliko doživotnih robija – ali ni do dana današnjeg nije pogubljen.

Borba protiv „internet seksualnih grabljivaca“ danas je mnogo organizovanija: osim posebnih odeljenja policije za te slučajeve, postoje i udruženja građana, poput Perverted justice, koji se dobrovoljno predstavljaju kao devojke na forumima i na četovima kako bi izmamili potencijalne sociopate.

Sirano je, kao što smo rekli, nastao bar godinu dana pre nego što je Robinson, „prvi internet serijski ubica“, uhapšen. Ali Đankarlo Berardi ipak nije vizionar: čovečanstvo je našlo način da iskvari sve što je smislilo, pa bi bilo čudno da internet bude izuzetak – i bilo je samo pitanje vremena kad će fikcija postati stvarnost...

 

Ovde možete preuzeti pdf fajl za pregled izdanja.

Adresa:

Beograd, Lomina 5
TC Zeleni venac (ugao Kameničke i Lomine).
Lokal br. (suteren)

Telefoni:

011/2622867
064/6465755
064/6465759